3 tips voor energiezuinig wonen

3 tips voor energiezuinig wonen

Bespaar op uw energiekosten

De energieprijzen blijven stijgen en de normen voor het energieverbruik in woningen (EPB) worden steeds strenger. Investeren in een energiezuinige woning loont meer dan ooit; niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

​De energieprestatie van uw huis wordt aangeduid met een E-peil: hoe lager het E-peil, hoe minder u maandelijks voor uw energiefactuur betaalt. De eisen worden steeds strenger: Europa bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna energieneutraal moeten zijn, dat wil zeggen dat ze een energiepeil van E30 of lager moeten hebben en aan nog een hele reeks andere eisen moeten voldoen. Ook bij renovatiesgelden er EPB-eisen voor thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat en technische installaties.

Wilt u weten hoe zuinig uw woning is? Laat dan een vrijblijvende energie-audit uitvoeren. Als u eenwoning verkoopt of verhuurt, moet u een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

Hoe kunt u uw bestaande of nieuwe woning energiezuiniger maken?

1. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast, waardoor uw verwarmingsinstallatie minder verbruikt en uw stookkosten dalen. In de zomer blijft het binnen aangenaam koel.

Ook in een bestaand huis kan uw energiefactuur drastisch omlaag als u isoleert. Met spouwisolatie kunnen de muren zelfs geïsoleerd worden zonder ingrijpende renovatie.

2. Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde, de lucht of water. U haalt dus energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft weinig energie nodig om de warmte via de centrale verwarming in uw woning te verspreiden of water op te warmen voor uw douche of bad. En weinig energie betekent een lagere energiekost. Een warmtepomp heeft het meeste effect als uw huis goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft. 

EXTRA: Sinds 26 september 2015 mogen in de Europese Unie geen verwarmingstoestellen meer verkocht worden met een laag rendement omdat ze te veel energie verbruiken. Nieuwe verwarmingstoestellen krijgen een energielabel zodat u bij de aankoop meteen ziet hoe zuinig uw toestel is.

 3. Zonnepanelen

Ook met zonnepanelen haalt u op een veilige en milieuvriendelijke manier (want geen uitstoot) energie uit de natuur. De terugverdientijd van uw investering bedraagt gemiddeld tien jaar: daarna is uw zonne-energie gratis!

Investeert u in zonnepanelen, denk er dan aan om het me te laten weten. Zo hebt u de zekerheid dat ze goed verzekerd zijn voor brand, storm, blikseminslag… en diefstal.

Gewestelijke premies

De gewestelijke premies voor energiebesparende maatregelen worden afgebouwd. Maar ook zonder premies lonen energiebesparende investeringen op termijn: u zult het merken aan uw maandelijkse energiefactuur. Hier vindt u meer informatie over premies en belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen:

Verzekering tijdens renovatie

​Overweegt u een energiebesparende renovatie van uw huis, zorg dan tijdens de werken voor een goede bescherming en laat nadien eventueel uw woningverzekering aanpassen. Dat kunnen we gelijk samen bekijken wanneer aanpassen een optie is. Aarzel niet om mijn advies te vragen.