Fietsen, hoverboards, steps, … ze duiken weer op in het straatbeeld. Hoe zit het met de verzekering en de registratie van deze vervoermiddelen?

Fietsen, hoverboards, steps, … ze duiken weer op in het straatbeeld. Hoe zit het met de verzekering en de registratie van deze vervoermiddelen?

Nu de dagen opnieuw langer worden, maken we handig gebruik van alternatieve vervoermiddelen. Op die manier zijn we niet alleen de files te slim af, maar dragen we ook ons steentje bij aan het milieu, doen we aan ontspanning en werken we aan onze conditie!

Rijd je met een elektrische fiets (met of zonder autonome motor), een monowheel, een segway, een hoverboard of een elektrische step?

  • Wat weet je over de wetgeving?
  • Wanneer moet je deze vervoermiddelen laten inschrijven?
  • Wanneer moet je ze verzekeren?

Hieronder vind je een tabel met alle informatie

 

Klik hier om de volledige tabel te downloaden

-> Aarzel niet om me te contacteren als je vragen hebt. Ik kan je de gepaste verzekeringsoplossing voorstellen naargelang je vervoermiddel en dat van je kinderen.

Rijd je met een bromfiets? Verlenging van de regularisatieperiode

Alle bromfietsen die na 31 maart 2014 aangekocht werden moeten ingeschreven worden. Die verplichting geldt sinds 11 december 2015 ook voor bromfietsen en lichte vierwielers die aangeschaft zijn na 31 maart 2014.

  • Maar ook niet-ingeschreven tweedehandsvoertuigen die na 31 maart 2014 uit een andere Europese lidstaat zijn ingevoerd moeten een nummerplaat dragen

  • Om alle eigenaars de tijd te geven om alles in orde te brengen, had de wetgever een regularisatieperiode van een jaar voorzien. Die liep af op 10 december 2016.
  • De minister van Mobiliteit heeft beslist om die regularisatieperiode te verlengen tot 10 december 2017 zodat iedereen voldoende tijd heeft. Op 11 januari 2017 verscheen hierover in het Belgisch Staatsblad een koninklijk besluit dat met terugwerkende kracht in werking trad op 11 december 2016. Dat betekent dat er terug een wettelijk kader bestaat voor de inschrijving van geregulariseerde voertuigen. Inschrijven is dus opnieuw mogelijk via WebDIV.

 

Voor meer informatie over de regularisatieprocedure kan je surfen naar de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

 

 -> Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren.